נתונים
wall streets
EVOLO סטודיו תחרות
שנה ד | סמסטר א
01/2021
מנחה: אדריכלית אורית פנחס
מגישים נוספים: ירדן צרפתי ורון שנהב
הבחנה
מודל החיים הנוכחי אינו רלוונטי עוד. המודל שהתבסס בעקבות המהפכה התעשייתית ב-1880 מלווה אותנו גם בשנת 2021, על אף השינויים הרבים שהתחוללו במהלך השנים ובדגש על שנת 2020 בה הקורונה נכנסה לחיינו וטרפה את הקלפים.
פער בין התפתחות הטכנולוגיה לבין התפתחות האדריכלות
ההתפתחות האדריכלית לאורך ההיסטוריה יצרה תרבות בנייה עמידה ביותר לתלאות הזמן. בניינים מתוכננים כך שיחזיקו בין 50 ל-100 שנים. מדובר בחשיבה שהייתה מצוינת בעבר, יצירת ארכיטקטורה יציבה ועמידה, אולם בעשורים האחרונים אנו עדים לשינוי חברתי משמעותי וחסר תקדים, שינוי שאותו ניתן לכנות "האקספוננציאל הטכנולוגי". לאורך ההיסטוריה הטכנולוגיה תמיד התפתחה בקצב איטי יחסית, מה שאפשר לארכיטקטורה להתפתח בעקבותיה בקלות. כך צעדו השתיים זו לצד זו במשך אלפי שנות היסטוריה אנושית. מאז המהפכה התעשייתית משהו השתנה, הטכנולוגיה החלה להתפתח בתנאי מעבדה סטריליים ובקצב אקספוננציאלי- כאשר כל גילוי מחדש מביא לגילויים חדשים רבים. נקודת מפנה משמעותית הינה השנה האחרונה בה וירוס הקורונה נכנס לחיינו ושינה את אורח החיים לתלויים עוד יותר בטכנולוגיה המתפתחת. ההתפתחות היא מהירה ולארכיטקטורה עם מגבלותיה הפיזיות הרבה יותר קשה להדביק את הפער ולשרת את הצרכים החדשים והמשתנים של המשתמשים.
פגיעה בזהות האישית
מודל החיים הנוכחי שהתפתח לאחר המהפכה התעשייתית מאופיין בייצור מסות חזרתיות ומתועשות השואפות להתאים לטווח רחב של משתמשים. תוצרים אלו מביאים לפיזור אובייקטים אחידים ההופכים את המרחב לגנרי ומאבדים מהפעילות האנושית ומחיי היומיום. יתרה מכך, גישה זו אינה עולה בקנה אחד עם הצרכים והרעיונות האינדיבידואליים השונים מאדם לאדם ובכך נפגעת הזהות האישית של הפרט.
מחסור בקרקע
אוכלוסיית העולם, וישראל בפרט בגדילה חסרת תקדים. כתוצאה מכך הצפיפות העירונית גוברת, הבניה מגיעה לגבהים חסרי פרופורציה אנושית, והקשר לקרקע ולחיי הקהילה העירוניים מטשטשים. הקרקע נותרת צפופה עם מעט שטחים ציבוריים פתוחים, וכל אלה מאלצים בחינת אופציות תכנוניות חדשות.
קונספט
פלטפורמה עירונית חדשה ודינאמית, המציעה מודל חיים המותאם לקצב החיים המהיר, לצרכי האינדיבידואל השונים ולחיזוק הקשר עם הרחוב.
מיקום: שדרות רוטשילד ת"א
ת"א הינה עיר מרכזית בישראל, המאופיינת בצפיפות עירונית גבוהה. הרכב שימושי הקרקע בעיר וקצב הגידול שלהם מבטאים את היותה של ת"א מרכז ארצי, מטרופוליטני ועיר מגורים. לצד הצפיפות העירונית, העיר מאופיינת בשדרות המהוות חלק מרכזי ובלתי נפרד משלד העיר ואם זאת גוזלות שטחים איכותיים לבניה. תכנון הוול סטריט על השדרות, יעצים את האופציות הציבוריות ויאפשר הן את התפתחות הבנייה והן את ההתפתחות העירונית.
מבנה המורכב ממערכות מופרדות, המאפשרות גמישות לשינויים דמוגרפיים וטכנולוגיים לאורך השנים.
יחידות החיים מיוצרות בשיטת mass customization, ע"י הדפסה תלת מימדית ביחידות המפעל הממוקמות לאורך המבנה. שימוש במערכות ייצור אוטומטי מאפשר התאמה מבנית וגמישות תכנונית משתנה על ידי המשתמש.
הקונסטרוקציה ניתנת להרחבה וגדילה, היחידות התלויות ניתנות להרכבה ופירוק מהיר וכן החלוקה הפנימית משתנה בהתאם לצרכים.
קונספט
אפשרות הרחבה
אסטרטגיית שימוש במשאב הקרקע
יחידות מותאמות אישית
מיקום: שדרות (רוטשילד)
unit
upper street
unit transport space
unit entrance
unit
יחידות מפעל
ביחידות המפעל מודפסות חלקי היחידות ומופצות למבנה. שיטת ההדפסה התלת ממדית מאפשרת התאמה מרבית למשתמש בייצור מהיר, יעיל וחסכוני. יחידות המפעל ממוקמות מתחת לכל רחוב ומקושרות לגרעיני המעליות לצורכי אספקה ותפעול.
רחובות עיליים
הוול סטריט מעלה לגובה את חווית השדרה העירונית. אל היחידות האישיות נכנסים ישירות מהרחובות הציבוריים הפתוחים בדומה לרחובות הקלאסיים, אך בניגוד לגורדי השחקים, גם בגובה 100 מטר מעל פני הקרקע, תחושת הקרבה לרחוב אינה נאבדת. בנוסף לכך הקונסטרוקציה הקלילה מאפשרת את הזרימה של העיר דרך המבנה ואת המבט הרציף אל קו הרקיע של תל אביב.
ציבורי
מהלך השדרה צומח מעלה אל כלל הפונקציות הציבוריות ויוצר מרחב ציבורי מגוון ועשיר המשרת את העיר כולה. בין חללים אלה נמצא: מוזיאון אמנות, תצפית עירונית על גג המבנה, מתחם ספורט ועוד.
קומת קרקע
הוול סטריט ממוקם במרכז שדרות רוטשילד כשקומת הקרקע מתמזגת עם השדרה והמרחב האורבני הקיים. שחרור קומת הקרקע מאפשר את המשך התפקוד המקורי של השדרה כמרחב ציבורי חופשי ואף התכנון מוסיף עושר של מרחבים חדשים לציבור.
המפגש של הוול סטריט עם השדרה הופך את חווית השדרה מאופקית בלבד לתלת ממדית ומגוונת.
לאורך השדרה מספר רחובות חוצים, ובמפגשים אלו הוול סטריט מייצר "גל" ומפנה מקום מעבר.